Klassidor‎ > ‎

2c


Välkommen till klass 2 C!
 Här hittar ni information som t ex veckans läxor, pedagogiska planeringar, viktiga datum och annat som vi gör i klassen.
Personal

Klasslärare:
 Eva Malmunger
eva.malmunger@malmo.se

Fritidspedagog:
 Jonathan Sennö
jonathan.senno@malmo.se

 Hanna Gröhn

Länk till hemsida där Hannas samverkanslektioner presenteras:

Max Franker
max.franker@malmo.se

Idrottslärare:
Caroline Östling
caroline.ostling@malmo.se

Musiklärare: 
Branislava Jovic, branislava.jovic@malmo.se

Länktips:

MHGR15C


Vårt arbete v 11
I veckan har vi testat analog programmering. Vi har programmerat varandra att ta sig från tennisbanan till skolgården och där plocka upp en pinne. Det gällde att vara tydlig i sina kommandon speciellt vid att plocka upp pinnen!  Vi har använt bilder med rörelser som vi programmerade till en dans.


I matte har vi fortsatt att arbeta med fyrans tabell och problemlösningsuppgifter.

Alla har skrivit om sin mat- och sovplats, Öde ön, i Blå boken.

Nu har vi kommit till Järnåldern i vårt arbete kring forntiden. Vi har sett en film om att vara barn på järnåldern. Där fick vi även en inblick i hur en arkeolog arbetar.

Vecka 10

Bronsålderssmycken och verktyg har vi gjort idag. De finns i korridoren.


Den här veckan har vi avslutat bronsåldern och nästa vecka börjar vi på järnåldern. 

I matte håller vi på med fyrans multiplikationstabell och repeterar de andra tabellerna som vi arbetat med. Vi har även arbetat med problemlösningsuppgifter i räknehäftet. Vi har då tränat på följande:
1. Läs och tänk. Vad är det du ska ta reda på?
2. Rita.
3. Skriv uttrycket.
4. Skriv svaret.
5.Tänk. Är svaret rimligt?

Vecka 9

 
Vi har fortsatt med vårt skrivprojekt, Den öde ön. Nu är vi på kapitel 3. Uppgiften den här gången var att man hann ta med sig sju saker från båten. Vilka saker var det och varför var de bra att ta med? 

Tj-ljudet har vi också hunnit med denna vecka.Vi har pratat om vilka  olika sätt att stava ord med tj-ljudet. 

På engelskan arbetar vi med klädesplagg och färger.

I matte har vi tränat på treans multiplikationstabell och arbetat med uppgifter kring detta.

I SO har vi börjat med bronsåldern och detta kommer vi att fortsätta med även nästa vecka.

v 7
I svenska har vi fortsatt med vår skrivövning  Den öde ön. Det blev storm och båten  sjönk och man vaknade upp på en öde ö. Uppgiften var att man skulle vad som hänt. Spännande att vänta på nästa uppgift! 

Vi har fortsatt med vårt forntidstema. Den här veckan har vi arbetat med bondestenåldern. Vi har sett film, läst faktatexter och skrivit egna faktatexter i våra forntidsböcker.

Vi har också repeterat klockan och multiplikation.  


I svenska har vi börjat med en skrivövning som heter Den öde ön. Vi började med att berätta om vart vi skulle resa och resan skulle ske med båt. Alla fick även beskriva hur båten såg ut och vem de skulle resa med.Det kommer vara en berättelse med tio kapitel och mycket spännande saker kommer att hända under resans gång. 

I matte har vi fortsatt arbeta med klockan och nästa veckas läxa handlar om klockan. Det är lite klurigt men viktigt att kunna klockan.

Jägarstenåldern har vi pratat, läst och skrivit om. De flesta tycker det är ett spännande och intressant område. 
 
Vi lyckades locka fram solen med våra bilder!!


 v 5

I svenska har vi arbetat med argumenterande text. alla har skrivit en argumenterande text. Texten handlade om varför man skulle komma till just deras kiosk och handla glass.

Istiden har vi läst och tittat på filmer om. Rullstensåsar,jättekast och jättegryt är något av det vi pratat som påminner oss om senaste istiden.

Vi fortsätter läsa om Floppy på engelska.

Vi har börjat arbeta i vår nya mattebok 2 B. Vi har repeterat klockan med hela, halva timmar och nu har vi börjat alla klockslag på urtavlan med fem minuters noggrannhet.Färdighetsträning multiplikation och bråk har vi tränat på bingel.
v4

Snögubbar i vinternatten!

 I svenska har vi arbetat klart med ng-ljudet. Tränat på att skriva ord med ng, n (k) och g (n). 

Varje barn har berättat om "sin" dinosaurie i smågrupper. Nu fortsätter vi att prata om olika orsaker till att dinosaurierna dog ut. Nästa vecka börjar vi med Istiden. 

I matte har vi arbetat med bråktal.Vi har bekantat oss med tal i bråkform samt hur många lika stora delar som figuren är indelad i.

Vi har besökt Hipp för att se teaterföreställningen, Den oändliga historien. En fantastik föreställning när vi fick besöka fantasins värld.

v 3

Den här veckan har vi börjat med division och hur den är kopplad till multiplikation.  Vi har kommit till dinosauriernas tid inom vårt tema. Vi har sett film och diskuterat mycket kring dinosaurierna. Alla har fått välja en dinosaurie som de  läst faktatext kring. De gjorde en trefältare.(utseende, föda och övrigt). Utifrån denna skrev var och en egen text om sin "dinosaurie"som de ska berätta om för sina kamrater. 
I svenska har vi börjat arbeta med ng-ljudet och de olika sätt som man kan skriva detta på 

V2
Välkommen tillbaka till en ny termin med nya möjligheter!  
Vi har skapat nyårsraketer med mål. Barnen har skrivit 3 mål. Ett mål kopplat till skolan, ett mål kopplat till hem/fritids och ett mål som de själv har fått välja. Därefter fick de skriva en text där de berättade mer om sina mål. 

v 51

Vi har pratat om konstnären Carl Larsson,   hans familj och målningar. När vi tittat på tavlan "Dan före julafton" fick alla rita vad de trodde att Carl Larssons barn såg när de kikade genom nyckelhålet.Många fina bilder blev det!
Vi har repeterat ordklasserna substantiv, adjektiv och verb. I matte har vi arbetat med multiplikation, tabell 2, 5 och 10.
V 50
Lite julstämning i klassrummet!
 Nu är det bara en vecka kvar sen är det jullov. 
Huggorm, domherre, nötskrika, järv är veckans djur som har dykt upp i  vår julkalender från Naturhistoriska museet.
I matte har vi fortsatt arbeta med multiplikation. Nu har vi gått igenom 2:ans, 5:ans och 10:ans tabell. Det gäller att träna dessa så att alla blir säkra!
I svenska har vi gått igenom adjektiv.  Vi har pratat om hur man känner igen ett adjektiv och att man kan komparera adjektiv, bred, bredare, bredast. 
Vi har sett The Game och lärt oss engelska ord för olika maträtter och livsmedel. 
Nästa vecka ska vi läsa och skriva om de första fiskarna i vårt Forntidstema.


I

V49
Vi fortsätter med våra julkalendrar från Naturhistoriska Riksmuseet och Sveriges Radio. 

Inom forntiden har vi fortsatt arbeta med Livets början och djur i havet. Vi har läst faktatexter, ritat och tittat på en kort film om trilobiter.

I svenska  har vi repeterat substantiv och verb. Nästa vecka fortsätter vi med adjetiv

 Vi har tittat på sambandet mellan addition och multiplikation och tvåans multiplikationstabell. Vi har tittat på den kommutativa lagen och hur man kan utnyttja den. Det är viktigt att man skriver multiplikationen rätt. Bilden/innebörden är olika men uttrycken och produkten är samma. Se bilden nedan. 


Lite juldekoration i korridoren!

Via länken nedan kan ni se vad eleverna har gjort på miljölektionerna denna och förra veckan.


V 48

Den här veckan har vi haft uppstart inom vårt nya arbetsområde, Forntiden. Vi har tittat på en filmsekvens, läst om urtiden, jorden föds och ritat vulkaner. 

I svenska har vi repeterat verb och arbetat vidare med substantiv.

I matte har vi utvärderat vad vi har lärt oss när vi har arbetat med kapitel 3, som är uppställning med addition och subtraktion.  Nu har vi introducerat multiplikation. Upptäckt sambandet mellan addition och multiplikation. Lite tabellträning blir det framöver och då blir det tvåans, femmans och  tians multiplikationstabeller.

I engelska fortsätter vi titta på "The game" och arbetar med avsnittet genom att b la svara på frågor.

Varje dag öppnar vi dagens lucka i julkalendern från Naturhistoriska Riksmuseet som handlar om djur och natur. Vi kommer även att lyssna på Marvinter, julkalendern från Sveriges Radio.

 Vår adventskalender ! Vi räknar ner dagarna fram till julafton.
Varje dag öppnar vi även dagens kucka i julkalendern från Naturhist

Den här veckan har vi gått igenom skolans Likabehandlingsplan ( miniversion). Alla elever har fått med sig ett exemplar hem.


Vi har skrivit berättelser om Anden i flaskan. Av anden fick man uppgiften att skriva önskningar och varför man ville ha just dessa önskningar. Men innan dess skulle man skriva var man hittade flaskan och hur den såg ut. 

I matte har vi arbetar vidare med addition och subtraktion med uppställning. Problemlösning har vi också arbetat med.

På lektionerna i engelska har vi tittat på The Game och lärt oss om våra sinnen på engelska. Ett populärt program som lär ut engelska på ett lustfyllt sätt.

I onsdags, när det ösregnade större delen av dagen, gjorde vi paraplybilder.


V 46

Vi har uppmärksammat barnboksveckan genom att läsa olika böcker om Alfons Åberg. Veckan avslutas med att alla ska skriva en egen Alfons Åberg bok.

 

Vi har pratat om  författare och illustratör. Verb har vi också arbetat med och sett hur orden ändras om det är nutid (presens) eller dåtid (preteritum) t ex skriver - skrev, går - gick.

Vi har fortsatt vårt arbete inom kraft och rörelse och har tittat på film, läst faktatexter och gemensamt skrivit om tyngdkraft, friktion och balans.

I matte fortsätter vi med subtraktion med uppställning

På miljölektionerna denna veckan har vi pratat om vårt ekologiska fotavtryck och hur vi kan minska det. Vi har speciellt fokuserat på energiförbrukning. Alla barnen blev energiagenter och fick i uppdrag att gå runt på skolan och leta efter energitjuvar, dvs. saker som förbrukar energi i onödan. De blev även uppmuntrade att fortsätta sina agentuppdrag hemma. Vi har startat upp vårt nya arbetsområde Kraft och rörelse i NO. På skolgården har vi, i smågrupper, haft experiment med friktion, tyngdkraft och balans.

I matte har vi börjat med subtraktion med uppställning och växling. 

I svenska har vi börjat arbeta med beskrivande text i vår svenskbok, Zick Zack. Vi läste om Tea och hennes arbete som legodesigner. Vi fortsätter läsa om Samir som är golfbollsdykare och Tiina som är trollkarl. Efter det ska vi skriva en beskrivande text om dessa yrken.


Miljö och hållbar utveckling

När eleverna har samverkan med mig (Hanna) arbetar vi med temat miljö och hållbar utveckling. Under den senaste tiden har vi fokuserat på energi. Hur kan man fånga energi och omvandla det till elektricitet? Vilka olika energikällor finns och vilka är bra respektive dåliga för vår miljö och klimat? Vi har lärt oss om vattenkraft, vindkraft, solceller, värmekraftverk och kärnkraftverk. Eleverna har i smågrupper gjort varsin poster om en av energikällorna. De har förklarat hur man fångar energin och omvandlar den till elektricitet och berättat om för- och nackdelar med sin energikälla.


V 43
Den här veckan har vi fortsatt att arbeta med addition med minnessiffra. Vi har även tränat på att skriva in uppgifter i ett räknehäfte. I häftet har vi gjort marginal, skrivit in uppgiften, skrivit svar och strukit under med linjal. I svenska har vi läst faktatexter om djur. Vi har svarat på uppgifter där svaren funnits direkt i texten och ibland får man fundera och läsa mellan raderna. I tisdags uppmärksammade vi FN-dagen.

Så här fina häxor finns i klassrummet! I måndags var sköldpaddan Max på besök i klassen. Omtyckt av alla och önskemål om att Max kommer fler gånger! 

V 42

Vi fortsätter arbeta med läsförståelse och svara på olika typer av frågor.Svaren kan finnas direkt i texten, ibland måste man fundera och läsa mellan raderna.

I matte har vi repeterat addition med uppställning. De flesta är säkra på detta. Nu går vi vidare med addition med uppställning och växling, minnessiffra.

 

Vi har målat diamanter med akvarellpennor!


V  41
I måndags var vi ute och tittade på vad man kunde arbeta med i vårt närområde. Vi hittade många yrken och fick även till en diskussion om vad man gjorde inom respektive yrke. Det var ett mångfald av olika yrken som vi såg. Efteråt gick vi tillbaka till skolan och där skrev barnen om vad de skulle arbeta med som vuxna. Det var allt från bonde till uppfinnare! Polis var ett populärt yrke. I svenska har vi fortsatt att arbeta med vokaler och konsonanter. Vi har sett Evas superkoll om skatt. Där visades vad en del av våra skattemedel går till. Olika betalningsformer som  bankkort, Swish och kontanter har vi också pratat om. I matte fortsätter vi med addition och subtraktion och problemlösningsuppgifter. Vi ska börja med uppställning av tal.

Mysigt att tända ljus bland höstfärger!
2


V 40
I onsdags hade vi en härlig idrottsdag på Hyllie sportcenter där barnen fick testa på badminton, tennis, parkour, innebandy, gymnastik och beachvolley. 
I SO har vi pratat om olika yrken. Vi tittade på en bild och letade upp olika yrken och diskuterade vad man arbetade med. Vi ska gå ut och se vilka yrken vi hittar i närområdet. Lite om att man får lön och betalar skatt ska. I matte repeterar vi addition och subtraktion inom talområdet 0-100. I svenska har vi repeterat vokaler och konsonanter. Nästa vecka fortsätter vi att arbeta med detta. Inte lätt med dubbelteckning! Vi ser programmet The Game och tränar hörförståelse och lär oss nya ord. 
V39
I SO har vi pratat om olika samhälls-tjänster. Vad måste finnas för att ett samhälle ska fungera? Vi hade en EPA- övning. Fört tänka Enskilt sen i Par och sist Alla. Ord som kom upp var bl a polis, brandkår, sjukvård, el, vatten, reningsverk, sophämtning. Många kloka tankar. Vi såg en film om SOS-alarm, från Evas superkoll. Vad händer när man ringer 112? Andra bra telnr var 1177 och 114 14. I svenska har vi läst och tränat på läsförståelse. I matte har vi arbetat med subtraktion med tiotalsövergång 11-2, 33-8,62-7 osv. Problemlösning har vi också hunnit med.
Vi har arbetat med en bilduppgift kring äpplet. Vi studerade riktiga äpplen, tittade på formen och färgerna. Även skaftets utseende och placering tittade vi på. Därefter ritade och målade vi äpplen. Fina äpplen blev det!

V 38
I SO har vi pratat om riksdagen och hur ett val går till. Vi såg Evas superkoll, film, om hur det ser ut i riksdagshuset och hur man arbetar som riksdagsrepresentant.
I svenska har vi arbetat med läsförståelse och svara på olika typer av frågor. Svaren finns direkt i texten, ibland måste man fundera och läsa mellan raderna. I matte fortsätter vi träna på ental och tio-tal.Subtraktion från hela tiotal, 10-2, 30-6, 50-9 osv. 
Den här veckan har vi arbetat med att rita och måla Happy cheeseburgers utifrån en instruktion.

V 37

I SO, Vårt närsamhälle,  har vi sett Evas superkoll om polisens arbete och hur det ser ut i en domstol. Vi pratade om olika lagar som man måste följa. I matte har vi fortsatt arbeta med ental och tiotal och tränat på att räkna upp till närmaste tiotal vid ex 28+3, tiotalsövergångar. I svenska har vi svarat på frågor till läsläxan, alfabetisk ordning efter andra , tredje bokstaven när alla orden börjar på samma bokstav. Veckans "Grej of the week" handlade om orkaner.
Vi sprang Skoljogg i ösregn! Alla kämpade på, härligt.
v 36

Den här veckan har vi samtalat om vad ett samhälle är och varför vi behöver regler både i skolan och i Sverige. Vi tittade på en bild och diskuterade först parvis om vad som var rätt eller fel på bilden och därefter diskuterade vi hela klassen. 
I NO har vi pratat om blommans olika delar såsom foderblad, kronblad, stjälk, blad och rot och vad delarna har för funktion. I korridoren sitter "bläddror" på blommorna. I svenska har vi läst introduktionen till läseboken, Diamantjakten. Första läsläxan nästa vecka. 
 
v.35

Den här veckan har vi startat upp " Vårt närsamhälle". Vi började med att titta på en Sverigekarta och upptäckte att vi bor i ett avlångt land.Vi pratade om vad de olika färgerna på kartan betydde. Naturligtvis pekade vi ut var Malmö ligger och Stockholm och Göteborg. Vi ska fortsätta prata och skriva om vad som är bra med Malmö, en liten film som presenterar vår stad ska vi ha som diskussionsunderlag.

I svenska har vi läst sagan "Det röda äpplet" och svarat på frågor kring innehållet. Träning på att svara med hel mening och träna på handstilen.Den här veckan har vi arbetat med Leksaksfabriken. Vi har lyssnat på text, samtalat kring det lästa och dragit slutsatser om vad som kommer att hända härnäst.Alla fick också måla var sin bild på hur de trodde Rex såg ut.Detta kommer att fortgå under terminen och mynna ut i olika uppdrag från direktören, Kim Leksaksson, i leksaksfabriken Detta är ett material från Skolverket. 

Rex
bok


 I matte arbetar vi med addition och subtraktion av ental och tiotal inom talområdet 0-100.Problemlösning med " visa hur du tänker".

V 34
klass

Utflykten till Torup har varit veckans höjdpunkt! Vädret var på topp och vi fick både promenad och lek i skogen. Vi efterarbetade vår utflykt genom att skriva en återberättande text om vår utfärd.

I NO har vi arbetat med dovhjorten. Vi har läst faktatext om dovhjorten och  skrivit stödord i en "fyrfältare". När man läst och fyllt i sin "fyrfältare" skrev alla sin text på Chromebook.

fyrfältare


I matte har vi arbetat med talen 1-100. Vi har placerat ut tal på tallinjen och repeterat ental och tiotal.I svenska har vi repeterat alfabetet och alfabetisk ordning. Information:

Läxschema v 12

onsdag: läsläxa kap 20, idrottskläder

torsdag:  matteläxa 

fredag: 
 

 Vårterminen 2018


  • Påsklov 26/3 - 2/4
  • Konsert Tvåornas kör, 8/5 kl 19.00 på Malmö Live
  • Skolsim en del av varje skoldag under v. 17, 18, 19, 20. Mer info kommer längre fram.
  • 24/5 är det stängdag på skola och fritids  Fånvaroanmälan görs på skola24
tel: 0515-777 000
Frånvaron ska anmälas varje dag barnet är sjukt.
Mellanhedens fritidsblogg hittar du här

Skolans Likabehandlingsplan finns nu på vår hemsida:

http://mellanheden.skola.malmo.se/
ĉ
Eva Malmunger,
22 aug. 2017 06:13
ĉ
Eva Malmunger,
25 okt. 2017 07:12
ĉ
Eva Malmunger,
21 mars 2017 06:35
ĉ
Eva Malmunger,
23 sep. 2016 02:57
ĉ
Eva Malmunger,
25 sep. 2017 07:11
ĉ
Eva Malmunger,
29 aug. 2017 05:58
ĉ
Eva Malmunger,
24 okt. 2017 05:31